Ucite Uz Tutorijale
 
PrijemPrijem  KalendarKalendar  Često Postavljana PitanjaČesto Postavljana Pitanja  TražiTraži  Registruj seRegistruj se  PristupiPristupi  

Delite | 
 

 Leet(Jezik Elite)

Ići dole 
AutorPoruka
Admin
Admin
Admin
Admin

Broj poruka : 33
Poena : 99
Datum upisa : 19.06.2010
Lokacija : Ratna Zona

PočaljiNaslov: Leet(Jezik Elite)   Ned Jun 20, 2010 2:22 pm

Okruženje u kome je nastajala hakerska kultura donelo je i razvoj specifičnog načina komunikacije karakteristične za pripadnike ove kulture koji se razvijao paralelno sa tehnologijom. Jedan od aspekata te komunikacije je i „leet speak“ čiji su segmenti vremenom usvojeni i kod onih koji se ne ubrajaju u napredne korisnike kompjutera. Negde osporavan, negde ismevan, negde veličan, leetspeak postaje „esperanto“ u svetu kompjutera, sa dvostrukom ulogom:

* prva je isključenje „stranaca“ iz komunikacije
* druga je stvaranje nove stvarnosti kroz kontrast sa jezikom većine.


Nastanak litspika nije tačno utvrđen, ali prema jednoj verziji, nastao je tokom 1980tih godina u vreme BBS-ova (Bulletin Board System). Tada operateri nisu dozvoljavali da se na njima otvoreno priča i diskutuje o pirateriji, hakovanju ili drogama, tako da su filtrirali i zabranjivali pisanje određenih reči ili su odstranjivali ljude koji su ih pisali. Da bi izbegli odstranjivanje, korisnici su modifikovali određene reči kako ih operateri ne bi prepoznali. Naravno, „hacker“ je bila najnepoželjnija reč. U početku su je korisnici pisali kao „h4cker“ ili „hack0r“. I ove varijante su mogle da se zabrane, ali korisnici su i dalje nastavljali da menjaju znakove da se reč jedva mogla prepoznati („h4xor“ i „|-|4><()22“). Operateri su jednostavno digli ruke jer su shvatili da nema načina da se zabrane reči koje stalno menjaju svoju formu. Kasnije je ovaj termin korišćen od strane ljudi koji sebe smatraju elitom. Danas osobe koje koriste ovaj način izražavanja opisuju sebe kao elitnog hakera ili „haxor“-a. Pošto se često dešava da je u pitanju samo puko hvalisanje, a ne zaista ekspertsko znanje o računarima, pravi kompjuterski stručnjaci sa nipodaštavanjem gledaju na osobe koje koriste leet.

Naziv „leet“ izveden je iz engleske reči „elite“ što znači elita, a razlog je taj što hakeri sebe smatraju elitom zasnovanoj na meritokratiji. Izgovor reči „leet“ može biti dvojak:

1. sve se izgovara kao jedna reč sa dugim I (li:t)
2. slovo L se izgovara posebni i tada zvuči kao „elita“ (el i:t)

Litspik je šifrovana forma pisanja zamenjivanjem slova brojevima, simbolima i drugim znakovima koji liče na njih. Lit ne treba mešati sa takozvanim AOL jezikom koji se sreće na Internetu (u AOL-u se, na primer, „I love you“ i „to be“ pišu „I luv u“ i „2 b“). Osnovna funkcija AOL jezika jeste da skrati pisanje nekih reči, dok je kod litspika osnovni cilj da učini tradicionalni jezik nerazumljivim za neupućene osobe.

ImageLit ima veoma važnu ulogu u hakerskoj zajednici jer kao specifičan rečnik zajednice izražava zajedničke vrednosti i iskustva. Takođe, onaj ko ne poznaje jezik, smatra se autsajderom, strancem. Još jedna od funkcija lita jeste da omogući izražavanje osećanja, a da se pri tom ne pređu granice političke korektnosti (misli se prvenstveno na psovke koje se mogu zameniti znakovima !@!*@($%), kao što to možemo videti u stripovima.

Interesantno je da je 1337 bio relativno nepoznat širokoj javnosti, sve dok se nije pojavio veoma popularan strip Megatokio (Megatokyo) koji je koristio neke reči iz lita Javnost je upoznala ovaj način pisanja, a hakeri su prosto poludeli za stripom. Lit takođe obezbeđuje slobodu govora, jer uspeva da izbegne kontrole i zabrane koje autoriteti postavljaju. Kao što se hakeri u praksi bore za slobodnu informaciju i slobodan kod, tako se i njihov jezik razvijao u cilju slobode izražavanja.

Iako predstavlja izraz glavnih socioloških zakona, da male grupe nastoje da održe sopstveni identitet i egzistenciju u okviru većih grupa kroz formiranje sopstvenog jezika, hakerski sleng postavlja izazove pred lingvističke i antropološke pretpostavke. Početkom 1990tih, pričalo se o dva pravca u izražavanju. Prvu struju činio je precizan, neemotivan jezik karakterističan za kulture u kojima vladaju logika, objektivnost, individualizam. Drugi pravac bio je emotivan, višeznačan, kompleksan i važio je u kulturama u kojima preovlađuje subjektivnost, konsenzus, kooperacija i tradicija. Hakeri su uspeli da pomire ova dva pravca pokazujući da u jednoj kulturi u kojoj se sve zasniva na logici i individualnosti može da se razvije kompleksan, slobodan i višeznačan jezik.
Nazad na vrh Ići dole
http://tutorijalplaneta.forumsr.com
 
Leet(Jezik Elite)
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Planeta Tutorijala :: Razno :: Hacking i Security-
Skoči na: